Czy znasz wszystkie właściwości chromu?
Niewielu z nas wie jakie ma działanie i na które przemiany wewnątrz ustrojowe wpływa, tak ostatnio modny chrom. A jest to jeden z tzw. pierwiastków śladowych niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów życiowych.

Niedobór chromu w diecie
Niedobór chromu wpływa również niekorzystnie na przemiany tłuszczów w organizmie. W wyniku tego zmniejsza się wychwytywanie cholesterolu przez wątrobę, co prowadzi do jego osadzania się w ściankach tętnic. W ten sposób tworzą się blaszki miażdżycowe zwężające naczynia krwionośne. Dlatego uzupełnianie diety preparatami chromu korzystnie reguluje metabolizm związków tłuszczów. Co ważne, chrom przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej i zwiększenia ilości tkanki mięśniowej. Tym samym warto go polecać osobom odchudzającym się oraz sportowcom i wszystkim innym, którzy starają się regularnie ćwiczyć fizycznie. Przy czym sam chrom nie powoduje chudnięcia, jednak stymulując pracę narządów wewnętrznych pomaga w uzyskaniu i utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
Naturalne źródła chromu
Źródłem chromu są produkty spożywcze takie, jak: drożdże piwne, wątroba, kurze udka, pełnoziarniste artykuły zbożowe, grzyby, suszone śliwki, orzechy, kiełki pszenicy, ziemniaki gotowane w mundurkach, skorupiaki morskie, świeże warzywa i przyprawy (głównie pieprz). W pożywieniu chromu jest jednak mało i nawet dobrze zbilansowana dieta zapewnia jedynie ok. 1/5 zapotrzebowania dziennego na ten minerał, które dla dorosłych wynosi ok. 250 mikrogramów na dobę. Badania wykazują, że aż 9 na 10 osób cierpi na niedobór chromu. Dlatego też osoby pragnące zwiększyć poziom tego pierwiastka w organizmie powinny dodatkowo uzupełniać dietę chromem w postaci tabletek. Przyjmowanie chromu organicznego hamuje łaknienie i korzystnie wpływa na przemiany białek i tłuszczów.
Komentarze