Partner serwisu
22 maja 2018

ALGI – od medycyny po biopaliwa

Kategoria: Z życia branży
Kontrola jakości i zrównoważony rozwój
Podczas gdy Azja jest największym rynkiem alg morskich na świecie i miała ponad 55% udziału w rynku w 2015 r., Ameryka Północna jest najszybciej rozwijającym się obszarem wzrostu i zastosowań wodorostów. Ostatnie doniesienia wskazują, że przemysł wodorostów przechodzi szybką ekspansję globalną, a obecnie stanowi ok. 49% całkowitej produkcji marikulturowej, której wartość w 2014 r. wyniosła 6,4 mld USD3. Kluczową sprawą jest bezpieczeństwo biologiczne, zapobieganie chorobom i ich wykrywanie oraz tworzenie zrównoważonego oraz zdrowego środowiska dla alg, które stworzy równowagę między wzrostem gospodarczym a zdrowiem oceanu.
Jakość wody jest kluczem do utrzymania i rozwoju wodorostów. Ponieważ absorbują one otaczającą wodę morską, środowisko, w którym są uprawiane, ma ogromne znaczenie dla zdrowia tych roślin morskich. Ważne jest pozyskiwanie wodorostów z najbardziej dziewiczych środowisk, na przykład u wybrzeży Down East Maine. Tradycyjnie pozyskiwano je z naturalnych zasobów lub dzikich populacji. Zasoby te zostały jednak wyczerpane przez nadmierne inwestycje, dlatego opracowywane są techniki uprawy. Obecnie wodorosty mogą być zbierane w warunkach naturalnych lub pochodzić z hodowli W zależności od sytuacji niektóre z nich są zbierane ręcznie, a innym razem zbierane mechanicznie. W przypadku dzikich zbiorów połów odbywa się wczesnym rankiem, podczas najniższych przypływów w czasie wiosennych i letnich miesięcy, którym towarzyszą nów i pełnia księżyca.
Jak wyławiane są wodorosty?
Małe łódki płyną do pokładów alg na odsłoniętych półkach skalnych, aby je zebrać, pracując w najniższym punkcie w strefie odpływu, gdzie wodorosty przywierają do skał. Praca jest trudna, ponieważ żniwiarz musi ostrożnie przeciąć wodorosty, gdy rośliny
są przez chwilę odsłonięte pomiędzy falami. Cięcie musi się odbywać za pomocą określonych technik, aby umożliwić zrównoważony wzrost i zapewnić długotrwałe zdrowie roślin oraz minimalny wpływ na lokalny ekosystem. Po przypłynięciu do brzegu, wodorosty natychmiast wystawia się na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, co w ciągu 24-36 godzin pozwala osiągnąć stabilny stan przechowywania – od tego momentu algi mogą być przechowywane do roku w odpowiednich warunkach.

Algi można uprawiać na linach (lub sznurach haczykowych) zawieszonych w wodzie morskiej; są one wówczas zbierane z łodzi w sieci lub duże pojemniki. Uprawy są zbierane przez okres jednego lub dwóch miesięcy, dopóki warunki temperaturowe nie ograniczają wzrostu plonów. Do użytku przemysłowego wodorosty są początkowo przechowywane w wilgotnych komorach, a następnie suszone w temperaturach, które minimalizują degradację biologicznie aktywnych związków4.

Wraz ze wzrostem zainteresowania i badań nad algami morskimi, ten naturalny składnik, stosowany już w wielu produktach do pielęgnacji skóry, może stać się jeszcze ważniejszym komponentem znajdującym szerokie zastosowanie, od medycyny po biopaliwa. Właściwe regulacje i utrzymanie procedur zrównoważonego zbioru będą miały zasadnicze znaczenie dla zapewnienia, że wodorosty mają szeroką różnorodność genetyczną i tą samą jakość. Podobnie, regulacje środowiskowe dotyczące jakości wody będą ważne dla zapewnienia odpowiedniego środowiska dla wzrostu wodorostów. Właściwie stosowane wodorosty mają niezwykle obiecującą przyszłość jako podstawowy składnik wielu produktów.
 

Artykuł został również opublikowany w nr 1/2018 dwumiesięcznika "Przemysł Farmaceutyczny", gdzie również dostępna jest bibliografia danego artykułu.

fot. 123rf.com
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ