Partner serwisu
27 lutego 2018

Skrzyp na mocne włosy i paznokcie

Kategoria: Aktualności

Skrzyp (Equisetum L.) to jedyny współcześnie występujący rodzaj należący do gromady skrzypów. Obejmuje 15 gatunków, występujących niemal na wszystkich kontynentach. W medycynie, zielarstwie i kosmetyce wykorzystywany jest głównie skrzyp polny, rosnący w Polsce dziko. Można go spotkać na wilgotnych łąkach, polach, kartofliskach czy skarpach. Z wyglądu przypomina małą jodełkę.

Skrzyp na mocne włosy i paznokcie

Ze względu na powszechność występowania często jest traktowany jako uciążliwy chwast. Tymczasem jest to ceniona roślina lecznicza, wykorzystywana w medycynie naturalnej, pielęgnacji ciała i profilaktyce wielu schorzeń.

Ziele skrzypu zawiera m.in. duże ilości krzemionki, saponiny, flawonoidy i białka. Jest również bogate w składniki mineralne (np. żelazo), a bulwki na kłączach zawierają skrobię. W związku z tym skrzyp wykazuje działanie remineralizujące, moczopędne i przeciwzapalne. Krzemionka zapobiega miażdżycy oraz tworzeniu się kamieni w układzie moczowym.

Roślina ta stosowana jest zarówno wewnętrznie, np. przy schorzeniach dróg moczowych, jak i zewnętrznie – przy stanach zapalnych i podrażnieniach skóry. Przywraca skórze elastyczność, jędrność i sprężystość.

Zastosowanie

Lecznicze właściwości skrzypu wynikają z dużej zawartości krzemu oraz innych, cennych substancji. Skrzyp polny często stosowany jest w postaci naparu, okładów lub jako składnik preparatów leczniczych i pielęgnacyjnych przy uszkodzeniach, oparzeniach i stanach zapalnych skóry. Pomaga też uszczelniać naczynia krwionośne, dlatego coraz częściej jest składnikiem kosmetyków do cery naczyniowej. Preparaty ze skrzypu, będąc naturalnym źródłem krzemionki, doskonale sprawdzają się w kuracjach wzmacniających włosy i paznokcie.

źródło: Mincer Pharma
Fanka herbat
2018-03-01
Piję herbatę ze skrzypu. Czekam na efekty ;)
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ